Sporten bij warm weer | Cardio Sporten

Sporten bij warm weer

De beelden van de Antwerp 10 Miles eind april gingen de wereld rond. Door de hoge temperaturen kregen heel wat lopers het lastig. Meer dan 60 deelnemers werden afgevoerd naar het ziekenhuis met oververhitting, uitdroging of hitte-uitputting. Toch hoeft sporten in de warmte geen probleem te zijn, op voorwaarde dat je er goed voorbereid aan begint.

Als je een beginnende sporter bent, onderschat dan de impact van de warmte niet. Wil je toch bij hoge temperaturen sporten, bouw dan je training in de warmte langzaam op. Geef je lichaam de kans om zich aan te passen. Ken je trainingszones en hartslagzones en ga daar bij warm weer niet boven.

Je hartslag- en trainingszones leren kennen? Dat kan met een test. Vraag je test aan via info@cardiosporten.be of maak een afspraak via 0473 71 10 69.

lopen in warm weer cardiosporten

De weerstand van je lichaam is individueel bepaald

De ene persoon heeft meer last van de warmte dan de andere. Sporten bij temperaturen boven de 28 graden kan voor iedereen gevaarlijk zijn, maar voor sommige mensen is 25 graden al een risico. Als je je niet goed voelt in de hitte, train dan 's morgens of 's avonds en vermijd de middaghitte tussen 12 en 15 uur. Zoek schaduwrijke plekken op of train indoor.

Zelfs topatleten kunnen last hebben van de warmte. Marathonloper Vincent Rousseau hield er helemaal niet van en liet een hitteclausule opnemen in al zijn contracten. In 1994 won hij de marathon van Rotterdam en het jaar daarna werd hij als grote favoriet beschouwd. Eén minuut voor de start trok hij zich terug omdat hij het te warm vond.

Drink vooral voldoende water

De omgevingstemperatuur heeft een rechtstreekse invloed op je hartslag. Doordat je veel zweet, daalt je bloedvolume en moet je hart vlugger slaan. Je hartslag kan 10 tot 15 slagen per minuut hoger liggen. Dat verschilt van persoon tot persoon, je kunt het voor jezelf laten testen. Het vocht dat je verliest door te zweten, 1 à 2 liter per uur bij een zware inspanning, moet je zo vlug mogelijk terug aanvullen.

Drink meer dan wat je dorstgevoel aangeeft, ongeveer 200 ml per 15 minuten. Als je dorst krijgt, is het te laat, want dan ben je al uitgedroogd. Als je amateursporter bent, is water de enige drank die je echt nodig hebt. Als je langer dan 1 uur intensief sport, kun je baat hebben bij een rehydraterende sportdrank met natrium, om je bloedglucosespiegel op peil te houden. Drink bij warm weer zeker geen energiedranken, want die remmen net de vochtopname. Vermijd ook koffie, thee en alcohol. Experimenteer nooit met dranken op een wedstrijddag.

Tot slot: draag lichte, ademende kledij die zweet doorlaat. Bescherm je hoofd met een wit petje of hoedje, zodat je schedel niet te warm wordt en je geen zonneslag krijgt. Breng een degelijke zonnecrème aan, overal waar je huid aan de zon blootgesteld wordt.


Terug naar blog