Je onderbouwd voorbereiden op een loopwedstrijd | Cardio Sporten

Je onderbouwd voorbereiden op een loopwedstrijd

Lopen is gezond en fun, of je het nu in je eentje of in groep doet. Hou je het bij recreatieve tochtjes of wil je schitteren op de 10 km, de halve of de hele marathon? Deelnemen aan een hardloopwedstrijd is voor iedere gezonde persoon haalbaar, op voorwaarde dat je je op verantwoorde en medisch onderbouwde wijze voorbereidt. Afhankelijk van je conditie duurt zo een voorbereiding minstens 3 tot 6 maanden voor een korte wedstrijd.

Vraag je test aan via info@cardiosporten.be, maak een afspraak via 0473 71 10 69 of vul het formulier in.

Weet hoe je conditie ervoor staat

In een wedstrijd ga je tot het uiterste want je wilt je best mogelijke tijd neerzetten. Je vergt dus heel wat van je lichaam. Als je onvoldoende getraind bent voor je loopwedstrijd, is de kans op opgeven en blessures groot. Het is dus cruciaal dat je aan de start komt na een goede voorbereiding, ondersteund door een aangepast eetpatroon.  

Ben je een beginner en wil je weten wat je startniveau is? Dan kun je in onze praktijk een medisch gesuperviseerde basistest afleggen. Op basis daarvan kunnen we je op weg helpen door je gericht en persoonlijk trainingsadvies te geven. Ben je al gevorderd en wil je je tijd verbeteren, dan kun je opteren voor een maximale inspanningstest.

Je basisconditie opbouwen met duurlooptrainingen

Als je niet over de vereiste basisconditie beschikt, moet je die opbouwen met duurlooptrainingen. Op die trainingen loop je aan lage hartslag. Indien je regelmatig traint duurt het vanaf conditie 0 gemiddeld 4 à 5 maanden om je basisconditie op te bouwen. Je begint pas na enkele weken resultaat te merken.

Aan je snelheid werken met intervaltrainingen

Zodra je over een goede basisconditie beschikt, kun je op snelheid trainen. Tijdens intervaltrainingen, bijvoorbeeld, wissel je snelle loopperiodes af met tragere stukken.

Loop altijd met een hartslagmeter

Om efficiënt en gericht te trainen is een hartslagmeter onontbeerlijk. Je hartslag vormt de basis van je training. Als je zonder hartslagmeter loopt, is de kans groot dat je te hard loopt, waardoor je training inefficiënt is. Je hartslag bepaalt dus hoe snel je loopt.

Besteed aandacht aan je voeding

Aangepaste voeding is een niet te onderschatten element tijdens je wedstrijdvoorbereiding. Voeding voor duursporters moet de 3 basisbestanddelen bevatten, idealiter in deze verhouding: 60 % koolhydraten, 25 % vetten en 15 % eiwitten. Zorg er bovendien voor dat je voldoende water, vitaminen en mineralen opneemt. Eet 3 dagen voor de wedstrijd veel langzame koolhydraten (pasta, havermout, quinoa, bonen, ...). Het stapelen van koolhydraten kan je uithoudingsvermogen met 20 % verhogen.


Terug naar blog